Undercover epidemilov

Epidemilov

Følg os på Facebook

Støt os med donation

Køb en T-shirt

Af Mads Bang Jensen, cand. merc. & selvstændig

Fantastisk timing. Den stærkt kritiserede og frygtede nye epidemilov blev i tirsdags underskrevet af et bredt flertal i Folketinget. På mange måder nok den mest kritiserede lov i Danmark siden anden verdenskrig. Ordet tvang er gentaget adskillige gange i loven, hvilket har vakt stærke følelser i en masse danskere. Derfor er det også et godt politisk arbejde, når regeringen “tilfældigvis” får den dækket til i strømmen af nyheder ved først på dagen at diskutere åbning af samfundet, for så ud på aftenen at få loven godkendt. Ikke overraskende faldt de store mediehuse for tricket. For hvad vil befolkningen helst høre om? Endnu mere frygt og tvang eller et lettelsens suk over en smule åbning? Medierne valgte lettelsens suk. Regeringen kan kun juble.

At formå at “gemme” en udskældt lov er godt politisk arbejde. Det kan ikke diskuteres. Det skræmmende er blot, hvor let det var. Oppositionen får med alt tydelighed ikke deres budskaber igennem i medierne og især Nye Borgerliges ønske om en evaluering af loven til sommer fyldte meget lidt på en dag, hvor åbning af landet var på bordet. Nye Borgerliges ønske udsprang sig blandt andet af, at de mente at mange ændringer til sidst i forløbet gjorde, at loven endnu en gang tog sig ud for at være hastværk og ikke var gennemarbejdet. Dette kan man undre sig over, når nu regeringen har haft et helt år til at lave et gennemarbejdet lovforslag, der skal sikre en ordentlig håndtering af mulige fremtidige epidemier.

Hele tirsdagen hørte vi i stedet om potentielle åbningsmuligheder. Små regionale åbninger, måske total åbning på Bornholm, efterskoler i Vestjylland osv. Alle medier dækkede det håb om en lysere fremtid, som de coronatrætte danskere allerhelst ville høre. 

Der kan dog stilles spørgsmål ved, om det også er det, som over tid får den største indflydelse på danskerne liv. En lille åbning af landet kan virke som en lille “gave” i forhold til de voldsomme konsekvenser, som den nye epidemilov kan have på danskernes hverdag i fremtiden. Epidemiloven giver bland andet staten mulighed for at masseovervåge befolkningen f.eks. i form af pligt til afgivelse af oplysninger om, hvor man befinder sig, hvilket vil have en indvirkning på privatlivets fred. Ligeledes indeholder den hele 12 forskellige måder for tvang, såsom tvangsindlæggelse.

Støttepartiernes ansvar

Loven er med rette blevet kritiseret for at være hastværk og Venstre foreslog i løbet af tirsdagen en større revision af loven til efteråret. Det så i en kort periode ud til at blive virkelighed, da De Konservative, Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti bakkede op om forslaget. Regeringens støttepartier trak sig dog igen fra forslaget og må nu siges at tage fuldt ansvar for epidemiloven og dens konsekvenser. De kan dermed ikke længere “gemme sig” i baggrunden bag regeringen, men har et ligeså stort ansvar. Det er naturligvis et valg de har, men også et valg, som de nu har tydeliggjort for alle.

Nu står vi til gengæld overfor mulig masseovervågning, anvendelse af tvang og tab af en række frihedsrettigheder, godt gemt af vejen på en dag, hvor regeringen gav danskerne lidt, men tog så meget.

Epidemilov

Medieplatformen Free Observer er ikke nødvendigvis enig i de holdninger, der udtrykkes i interviews og artikler, men vi vil til enhver tid forsvare din ret til at ytre dig.

Skriv en kommentar

SENESTE NYHEDER

Læge Claus Hancke COVID-19 og immunforsvar

5Claus Hancke, Praktiserende Læge i 40 år Claus Hancke anfører, at det er et overgreb…

Grundlovstale af psykolog Susanne Wich

Det programmerede menneske Menneskeheden er på et stadie, hvor en del stadig lever ud fra…

En samtale om coronasyndromet

Vi er tilbage i studiet – denne gang med Charlotte Danefeld, i forbindelse med hendes…

AUTORITETSTRO OG KRÆNKELSER AF BØRN

AUTORITETSTRO OG KRÆNKELSER AF BØRN af Susanne Wich/Psykolog. Det er den ultimative sejr for et…

Scroll til toppen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap