Tristesse i dukketeatret

Følg os på Facebook

Støt os med donation

Køb en T-shirt

Mens anden virusbølge ruller ud over Europa, er det seneste buzz-word i det voksende til epidemien hørende vokabularium nu “Corona-tristhed” (eller “Corona-Fatigue” i den internationale version).  Nye restriktioner mødes ikke helt med samme velvilje og “samfundssind”, og selvom det skulle lykkes for DR at få folkesangen genetableret i en amputeret version herhjemme, ser det anderledes ud hos de af vores naboer i syd, hvor det for alvor gør ondt, og hvor konsekvenserne er helt anderledes kontante. Men kan med rette frygte, at de næste udtryk bliver af typen “Corona-desperation”, “Corona-vold” eller hvad der er værre.

Dukkerførerskab bag kulissen?

Restriktionerne såvel som de nye udtryk introduceres i noget der kunne ligne en orkestreret eller i hvert tilfælde tæt koordineret kommunikation på tværs af lande og kontinenter. Bevares – det er også samme fænomen, som regeringsledere og “Søren Brostrøm´ere” forholder sig til, og derfor må en vis lighed selvfølgelig kunne forventes.

Alligevel sidder man med fornemmelsen af, at der finder en eller anden form for dukkeførerskab sted bag kulisserne. De rød-grønne kurver, mantraerne om opsporing, afspritning og afstand, beskrivelser af smittetryk, udformning af restriktioner osv. Udtryk, formuleringer og timing synes ofte at være bemærkelsesværdig ensartede.

Hvilke myndigheder stod bag nedlukning?

WHO spiller givetvis en meget afgørende rolle. Vi fik jo aldrig helt klarhed over, hvilke “myndigheder”, Danmark baserede forårets drastiske nedlukning på. Selvom Sundhedsstyrelsen stod ved siden af Mette Frederiksen, og dermed gav os indtryk af såvel konsensus som national selvbestemmelse, gik der ikke længe før Brostrøms styrelse undsagde regeringens fortælling om, at det var herfra anbefalingerne kom.

De slettede mails – et uheld?

Og så var der pludselig måneders afsendte mails som både forsvandt fra “sendt post” og styrelsens back-up server. En hændelse, man normalt ville grave omend meget dybt i som opsporende journalist, og tilsvarende fra den IT-kyndiges perspektiv stille sig aldeles tvivlende overfor som “et uheld”. Og Bromstrøm der ikke mente, at mundbind havde virkning i foråret, men at de giver fin mening nu. Nå ja – og et dansk studie af samme værnemiddel, som vi heller ikke rigtig bliver præsenteret for, da konklusionerne angiveligt ikke passer så godt til vores nuværende kurs og narrativ?

Event 201

Måske vi skal lede efter svaret netop på det internationale niveau og omkring WHO, som Heunicke trods alt også “blandt andet” lytter til. I efteråret 2019 blev der, som det er de færreste bekendt, afholdt en øvelse i New York, hvor en række prominente internationale nøglepersoner fra den politiske, sundhedsfaglige og økonomiske interessesfære var samlet om en simulation af et Coronavirus-udbrud: “Event201”!

Timingen kan man tænke om, hvad man vil, men en vis lære tog man via mødets otte konklusioner med sig hjem; hvordan et sådan udbrud imødegås bedst politisk, medicinsk, logistisk, og kommunikativt!

På eventets hjemmeside kan følgende bl.a. citeres fra en af konklusionerne. “National public health agencies should work in close collaboration with WHO to create the capability to rapidly develop and release consistent health messages. For their part, media companies should commit to ensuring that authoritative messages are prioritized and that false messages are suppressed including through the use of technology”.

Altså ikke alene tilrådes det, at kommunikationen nationalt skal tilskæres efter en WHO-skabilon, men endda også, at mediehusene skal inkluderes til sikringen af, at denne kommunikation prioriteres og understøttes, og at “den falske” undertrykkes.

Simulation vs. virkelighed

Dette er råd fra en simulation af et corona-udbrud. Ikke fra et virkeligt corona-udbrud. Og selvom der er et betragteligt sammenfald mellem aktørerne fra og bag Event201 og de nuværende korifæer som bl.a. Anthony Fauchi og eventets medsponser Bill (and Melinda) Gates (Foundation), må vi nødvendigvis sondre mellem simulation og virkelighed.

Men vi må også bruge vores logik og intuition, når vi forsøger at finde hoved og hale i den uvirkelige situation, vi alle står i for nuværende. Vi må stille os selv de kritiske spørgsmål, som pressen tilsyneladende ikke tør (eller må!) stille.

  • Hvem styrer dette cirkus?
  • Hvem er stake-holders?
  • Hvad er de reelle medicinske og helbredsmæssige risici og implikationer af forskellige tilgange til Corona?
  • Er vi sikre på, hvor virus kommer fra?
  • Hvordan flyder pengene bag, når vi om et øjeblik skal stikkes i armene?
  • Har Magnus Heunicke og co. i virkeligheden snore hæftet på arme og ben (og mund)?
  • Hvad stod der i Brostrøms forsvundne mails?

Den bedste viden er den, man tildrager sig via egen granskning, opvejning og evaluering af information. Det har aldrig været vigtigere at sætte sig ind i sagerne. Det har aldrig været lettere at få historierne simpelt serveret. En uhensigtsmæssig cocktail, som har gjort en gammel traver mere relevant end nogensinde: “Fool me once, shame on You – Fool me twice, shame on me”.

Hvordan forklarer vi regningen til vores børn?

Vi træffer “demokratiske beslutninger”, som koster vores land historisk store summer og som får konsekvenser langt ud i fremtiden. Når vi er parate til at efterlade så store regninger på børneværelserne, er det helt centralt, at vi kan forklare dem hvorfor, når de engang vil spørge. Og vi skal også kunne svare entydigt på, om vi har valgt delvist at pantsætte vores demokrati i en international organisation. Og både om og hvorfor det tjener os bedst …

 

Medieplatformen Free Observer er ikke nødvendigvis enig i de holdninger, der udtrykkes i interviews og artikler, men vi vil til enhver tid forsvare din ret til at ytre dig.

1 kommentar til “Tristesse i dukketeatret”

Skriv en kommentar

SENESTE NYHEDER

WikiFreedom: Sundhedsvidenskabelige og juridiske facts

Titusinder af læger, forskere og forretningsfolk står frem med en helt anden videnskab om covid-19,…

Podcast: The current political situation in America

Ny podcast inden for emnet Amerikansk Politik. Vi går dybt i både den nuværende situation og…

Del 2: Grundlovstale d. 5 juni 2020, Martin Juncher, Cand. Scient. Pol, AAU.

  Se mere her: https://freeobserver.org/tv-indslag/ https://www.wikifreedom.org/ Del dette indhold: Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email More

Grundlovstale d. 5. juni 2020 på Rådhuspladsen, Martin Juncher, Cand. Scient. Pol. AAU.

Grundlovstale: Kære frihedskæmpere Martin Juncher holdt denne tale Grundlovsdag, 5. juni 2020, på Rådhuspladsen i…

Scroll til toppen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap