Rettidig omhu?

123001420_788753165004989_3350286251542454197_n

Af Christian Strarup, MBA

I en af dansk erhvervslivs kronjuveler er ”rettidig omhu” en kerneværdi, og A.P. Møller gjorde meget ud af at indprente dette princip i både sin forretning og de ansatte. I den senere tid, har skiftende ministre i S-regeringen skamredet dette begreb og udlagt det, som de fandt det belejligt.

Senest har Mogens Jensen og Mette Frederiksen slynget om sig med at have udvist rettidig omhu i forbindelse med mink-skandalen. Teksten udlægges således, at man fik en meget bekymrende underretning fra sundhedsmyndighederne om, at mink og mutation af covid-virus udgjorde en fare for folkesundheden. Men er det nu også sandheden? Iflg. Enhedslisten og et indkaldt samråd er påstanden, at fødevareministeren har haft viden om faren ved cluster-5 og mink i lang tid men undladt at handle. Og det er der meget, der tyder på.

Lovstridigt dekret

Den 4. november tordner statsministeren om faren ved mink og udsteder et lovstridigt dekret om, at alle mink skal slås ned. Kort forinden har man orienteret partilederne, som undrende spørger om hasten i dette, og om man ikke kan kunne bede om en second opinion. ”Det er der ikke tid til”, var svaret fra regeringen. For, som vi har hørt til utrættelighed fra Magnus Heunicke, hastighed er en vigtig faktor i dansen med corona.

Resultatet af denne smølen og sidden-på-hænderne er, at da lokummet brænder, og der åbenbart skulle handles meget hurtigt, så er der ikke tid til at sikre et lovgrundlag. Men det rejser to alvorlige spørgsmål 1) Hvad ville konsekvensen være for folkesundheden, hvis regeringen trak i bremsen for deres eget ulovlige dekret, indkalder folketingets partier til en hastelovgivning og 2) kunne regeringen have undgået denne dystopiske situation, hvis man havde handlet i tide?

Svarene på de to væsentlige spørgsmål må vi væbne os med tålmodighed for at få. Imens har regeringen sikret sig en aftale med rød blok, som på sigt vil lovliggøre den lovstridige ordre, som statsministeren udstedte den 4. november.

Den militære straffelovs §9

Imens arbejder minkavlere, politi og forsvar ufortrødent videre, og for netop forsvaret er den ulovlige ordre en alvorlig sag. Søndag den 8. november bliver det klart, at statsministerens dekret er ulovligt, men forsvaret fortsætter ufortrødent med at kontakte minkavlere både i og uden for sikkerhedszonerne. Og det rejser et alvorligt problem i henhold til den militære straffelovs §9.

  • §9. Det forhold, at en strafbar handling er begået efter ordre fra en overordnet, fritager ikke den, som har begået handlingen, for strafansvar, medmindre denne var forpligtet til at adlyde ordrer fra den overordnede og ikke vidste, at ordren var ulovlig, og ordren ikke var åbenbart ulovlig.

Nu er der ingen soldater i Danmark, som i tjenesten ikke opererer under ordre fra foresatte. Derfor har de ordre på at følge op, jfr. regeringens ulovlige ordre – men i henhold til den militære straffelov §9 fritager det ikke de menige soldater eller officerer for straf, når de vidste eller burde vide, at ordren er ulovlig. Og man må sige, at alle i kongeriget har vidst, at regeringen ikke havde hjemmel til sit dekret takket være den store mediebevågenhed.

Totalt uansvarligt

Derfor er det særdeles kritisk, at regeringen stadig ikke har tilbagekaldt den ulovlige ordre, for det bringer menige soldater i fedtefadet. At bringe andre og tilmed tjenestegørende personel i en risiko for straf er rettidig omhu. Eller samfundssind. Det kan ene og alene kaldes det, det er … ”totalt uansvarligt”. Og det er vel egentlig meget kendetegnene for regeringens magtfuldkommenhed.

Skriv en kommentar

SENESTE NYHEDER

WikiFreedom: Sundhedsvidenskabelige og juridiske facts

Titusinder af læger, forskere og forretningsfolk står frem med en helt anden videnskab om covid-19,…

Podcast: The current political situation in America

Ny podcast inden for emnet Amerikansk Politik. Vi går dybt i både den nuværende situation og…

Del 2: Grundlovstale d. 5 juni 2020, Martin Juncher, Cand. Scient. Pol, AAU.

  Se mere her: https://freeobserver.org/tv-indslag/ https://www.wikifreedom.org/ Del dette indhold: Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email More

Grundlovstale d. 5. juni 2020 på Rådhuspladsen, Martin Juncher, Cand. Scient. Pol. AAU.

Grundlovstale: Kære frihedskæmpere Martin Juncher holdt denne tale Grundlovsdag, 5. juni 2020, på Rådhuspladsen i…

Scroll til toppen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap