Nedlukningen virkede ikke – basta!

123001420_788753165004989_3350286251542454197_n

Af Christian Strarup, MBA

 

Er der noget, der kan få os danskere op af stolen, så er det, når der klippes i forhuden på små drenge. Eller når vores favorit-is ikke længere må hedde ”Kæmpe Eskimo”. Skidt så være med, at Mette Frederiksen og Magnus Heunicke – i al uoplyst enevælde – foretager det ene overgreb efter det andet på vores frihedsrettigheder.

Men måske er det i virkeligheden ikke så mærkeligt. For hvis der er noget, som for alvor fjerner kritisk og selvstændig tænkning, så er det frygt. Og netop frygt, udskamning og splitting er nogle af de instrumenter, som Mette Frederiksen har i sin værktøjskasse og som flittigt udnyttes og orkestreres i statsministeriet.

Handlede regeringen klogt?

I adskillige pressemøder har vi hørt, hvordan Mette Frederiksen roser sig selv i 3. person flertal – akkurat som dronningen. ”Vi har handlet klogt”, da vi lukkede landet ned. Men var det i grunden også en klog beslutning? I marts bedyrede Mette Frederiksen, at der ville blive begået fejl, men at antallet af fejl klart overstiger antallet af korrekte handlinger, er mig en gåde.

I et podcast fra ”Regelstaten”, episode nr. 20 fra den 7. September 2020, belyser Jonas Herby og Christian Bjørnskov nedlukningens konsekvenser. I marts gjorde Mette Frederiksen det klart, at ”et dødsfald på grund af Corona er et dødsfald for meget”. Og det kan man jo ikke indvende ret meget imod. Men når man samtidig kaster landet ud i en massiv recession, så ved økonomer ret præcist, hvad der sker i forhold til arbejdsløse, selvmordsrater, øget forbrug af lykkepiller, misbrug af rusmidler, vold i hjemmet etc. Men det taler vi ikke om … slet ikke endda. Det nævnes end ikke af regeringen. Finanskrisen i 2008-09 kostede over 10.000 flere selvmord i USA og Nordeuropa – og denne recession bliver langt værre end finanskrisen. Disse selvmord ignoreres politisk. Man lukker øjnene og bombarderer befolkningen med lastbiler fyldt med lig fra Bergamo. ”Så kan I selv se, hvor farlig denne virus er”.

Virker nedlukninger?

I sin research sammenligner Christian Bjørnskov bl.a. landene i EU, som har lukket ned i stil med Danmark, med den svenske model, hvor man netop lukkede blidere ned. Sverige blev lagt for had, fordi landet ikke hoppede med på den politiske band waggon og gjorde som alle andre, uden at stille spørgsmålstegn ved, om det er ret og rimeligt.

Nu er der en væsentlig forskel på Danmark og Sverige, for i Sverige er det fagligheden, som styrer landet igennem sådan en krise. Det er lovbestemt. I Danmark fjernede regeringen kompetencen fra Sundhedsstyrelsen og lod det være op til en tidligere Bilka-medarbejder uden sundhedsfaglige kompetencer, egenhændigt at styre og regere.

Christian Bjørnskov konkluderer meget klart, at nedlukninger ikke virker. I sit studie sammenligner Bjørnskov 24 europæiske lande. Og det står klart, at nedlukningerne ingen effekt har på dødeligheden. Så det kan i høj grad undre, at nedlukningen var det, som Mette Frederiksen greb til – til trods for, at Søren Brostrøm 7 timer før det famøse pressemøde netop frarådede en nedlukning.

Landet ledes med frygt

Forklaringen ligger i, at der skal skabes frygt. For når folk er bange, sættes sund fornuft ud af kraft og de bliver nemmere at styre. Også dette aspekt er oprullet i pressen, så det er faktuelt korrekt, at ængstelse var et politisk greb, som regeringen tog i brug.

Smittetallene faldt og nedlukningen blev udråbt som den helt store gevinst. I dag ved vi bedre, takket være Christian Bjørnskov. Forklaringen ligger ikke i nedlukning men i adfærdsændring. I podcastet refererer Bjørnskov til en række adfærdsstudier, som påviser, at mennesker i stor grad handler fornuftigt, når der er risiko for, at noget sker. Det forklarer også, hvorfor unge ikke i samme stil følger isoleringsbudskabet, for de unge ser ikke sig selv som en del af risikogruppen, og de har i høj grad brug for at være sociale. Ja, de unge tænker selv og generation ”Millenial” er blandt andet kendetegnet ved ikke at være autoritetstro. Derfor er de sværere at styre og kontrollere, så politiet må sættes ind i Jomfru Ane Gade og sikre, at de unge ikke udnytter hullerne i loven og går på rundtur i nattelivet efter kl. 22, hvor sidste gæst bliver lukket ind. Nærmest tragikomisk faldt denne historie sammen med, at forhandlingerne om øgede midler til politiet skal forhandles på plads. Skal politiet have tilført flere ressourcer for at gå på værtshusbesøg og kontrollere stempler og armbånd?

Hen over sommeren faldt antallet af smittede … så meget, så visse oppositionspolitikere krævede, at regeringens øgede magtbeføjelser blev rullet tilbage, men når man er så magtfuldkommen som Mette Frederiksen, er det selvsagt en trussel og derfor skulle danskerne mindes om, hvem der bestemmer. Ny frygt skulle indgydes i dansken.

Del og hersk … og udskamning

Det virker til at være den åbenlyse forklaring på, at mundbind blev en obligatorisk beklædningsgenstand i det offentlige rum. Men de virker ikke! Det sagde Sundsstyrelsen selv i en video. Mundbindet har den store fordel, at vi tydeligt kan se, hvem der er regeringens tro følgere, og hvem der tænker selv. Og dermed følger mundbindet den linje, som Mette Frederiksen fører i sin regering. Det er en ”del og hersk”-strategi. Og derfor er udskamning et så centralt redskab, at det nu er orkestreret fra statsministeriet.

Lyt til podcastet ”Virker nedlukninger?” med Jonas Herby og Christian Bjørnskov, forsker ved Aarhus Universitet, professor MSc (Econ). 

 

Skriv en kommentar

SENESTE NYHEDER

WikiFreedom: Sundhedsvidenskabelige og juridiske facts

Titusinder af læger, forskere og forretningsfolk står frem med en helt anden videnskab om covid-19,…

Podcast: The current political situation in America

Ny podcast inden for emnet Amerikansk Politik. Vi går dybt i både den nuværende situation og…

Del 2: Grundlovstale d. 5 juni 2020, Martin Juncher, Cand. Scient. Pol, AAU.

  Se mere her: https://freeobserver.org/tv-indslag/ https://www.wikifreedom.org/ Del dette indhold: Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email More

Grundlovstale d. 5. juni 2020 på Rådhuspladsen, Martin Juncher, Cand. Scient. Pol. AAU.

Grundlovstale: Kære frihedskæmpere Martin Juncher holdt denne tale Grundlovsdag, 5. juni 2020, på Rådhuspladsen i…

Scroll til toppen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap