Internettet tager os tilbage til Middelalderen

Følg os på Facebook

Støt os med donation

Køb en T-shirt

Ved lanceringen af Free Observer blev vi blandt andet hilst velkommen af Jakob Linaa Jensen, som er leder af Center for Medier og Innovation og docent ved Danmarks Journalist og Mediehøjskole. Jakob er i Berlingske citeret for at sige:

Konspirationsteori?

“Der er ikke ret langt fra at være kritisk over for magthaverne til at gå direkte over i konspirationsteorier. Jeg synes, at det er fedt med det her medie, og jeg synes, at de siger nogle ting, der skal siges. Men man skal passe på, at man ikke bliver konspirationsteoretiker. Ud fra det jeg har læst, ser jeg ikke noget, der er konspirationsteori, men de går på et meget fint knivsæg.”

Vi kontaktede Jakob for at høre mere om det med konspiration og den fine knivsæg og opdagede så, at Jakob er aktuel med en ny bog: “The Medieval Internet: Power, politics and participation in the digital age.”

Frygt og social udskamning

Vi har inviteret Jakob i studiet for at høre om bogen og få en snak om, hvordan man både historisk har brugt og i dag bruger frygt og social udskamning til at opnå politiske mål. Et primitivt fænomen der overraskende nok er blevet fremherskende i 2020.

Hekseforfølgelser, offentlige gabestokke og feudalherrer burde ellers høre middelalderen til. Men historien har gentaget sig med Internettets komme, mener docent og forsker i sociale medier Jakob Linaa Jensen:

“…Internettet, som måske er det ultimative symbol på modernitet og frigørelse, er på mange måder blevet det modsatte.”

“…De sociale medier bruges undertiden som en virtuel gabestok, en digital udgave af den skamstøtte, hvor middelalderens forbrydere blev udstillet til spot og spe på byens torv.”

De digitale feudalherrer behøver ikke pisk og træhest som i middelalderen. De kommer i stedet ridende klædt i løfter om indhold, oplevelser og bekvemmelighed. På samme måde sammenlignes den kolonisering, som er sket af det engang frie Internet med feudalsamfundets jord, som blev privatiseret og ejet af få, magtfulde aktører.

Det demokratiske problem

Nogle få teknologifirmaer kontrollerer store dele af de globale informationsstrømme og baserer deres forretningsmodeller på enorme mængder data om borgernes adfærd og privatliv. De fem store” platforme, Google, Amazon, Apple, Microsoft og Facebook søger alle at monopolisere information, indhold og i sidste ende forbrugernes opmærksomhed, hvilket udgør et demokratisk problem.

Medieplatformen Free Observer er ikke nødvendigvis enig i de holdninger, der udtrykkes i interviews og artikler, men vi vil til enhver tid forsvare din ret til at ytre dig.

SENESTE NYHEDER

Læge Claus Hancke COVID-19 og immunforsvar

Claus Hancke, Praktiserende Læge i 40 år Claus Hancke anfører, at det er et overgreb…

Vi skal ikke være bange for filosofi – geniet Einstein læste ældgamle filosofiske tekster

Der er mange, der ikke er klar over, at fysiker og nobelpristager, Albert Einstein, der…

Helikopterperspektivet med forfatter og musiker Lars Muhl

Hvordan kan det, der sker i verden, som mest minder om en psykologisk krig mod…

Rettidig omhu?

Af Christian Strarup, MBA I en af dansk erhvervslivs kronjuveler er ”rettidig omhu” en kerneværdi,…

Navigation

Unified Focus - Free Observer ApS
Pile Allé 36
2840 Holte
CVR 4161 7071
Telefon 60 192 193
betalingsikoner

FØLG OS

Kontakt

Scroll til toppen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap