Ved lanceringen af Free Observer blev vi blandt andet hilst velkommen af Jakob Linaa Jensen, som er leder af Center for Medier og Innovation og docent ved Danmarks Journalist og Mediehøjskole. Jakob er i Berlingske citeret for at sige:
Konspirationsteori?
Vi kontaktede Jakob for at høre mere om det med konspiration og den fine knivsæg og opdagede så, at Jakob er aktuel med en ny bog: “The Medieval Internet: Power, politics and participation in the digital age.”
Frygt og social udskamning
Vi har inviteret Jakob i studiet for at høre om bogen og få en snak om, hvordan man både historisk har brugt og i dag bruger frygt og social udskamning til at opnå politiske mål. Et primitivt fænomen der overraskende nok er blevet fremherskende i 2020.
Hekseforfølgelser, offentlige gabestokke og feudalherrer burde ellers høre middelalderen til. Men historien har gentaget sig med Internettets komme, mener docent og forsker i sociale medier Jakob Linaa Jensen:
“…Internettet, som måske er det ultimative symbol på modernitet og frigørelse, er på mange måder blevet det modsatte.”
“…De sociale medier bruges undertiden som en virtuel gabestok, en digital udgave af den skamstøtte, hvor middelalderens forbrydere blev udstillet til spot og spe på byens torv.”
De digitale feudalherrer behøver ikke pisk og træhest som i middelalderen. De kommer i stedet ridende klædt i løfter om indhold, oplevelser og bekvemmelighed. På samme måde sammenlignes den kolonisering, som er sket af det engang frie Internet med feudalsamfundets jord, som blev privatiseret og ejet af få, magtfulde aktører.
Det demokratiske problem
Nogle få teknologifirmaer kontrollerer store dele af de globale informationsstrømme og baserer deres forretningsmodeller på enorme mængder data om borgernes adfærd og privatliv. De fem store” platforme, Google, Amazon, Apple, Microsoft og Facebook søger alle at monopolisere information, indhold og i sidste ende forbrugernes opmærksomhed, hvilket udgør et demokratisk problem.