Internettet tager os tilbage til Middelalderen

Følg os på Facebook

Støt os med donation

Køb en T-shirt

Ved lanceringen af Free Observer blev vi blandt andet hilst velkommen af Jakob Linaa Jensen, som er leder af Center for Medier og Innovation og docent ved Danmarks Journalist og Mediehøjskole. Jakob er i Berlingske citeret for at sige:

Konspirationsteori?

“Der er ikke ret langt fra at være kritisk over for magthaverne til at gå direkte over i konspirationsteorier. Jeg synes, at det er fedt med det her medie, og jeg synes, at de siger nogle ting, der skal siges. Men man skal passe på, at man ikke bliver konspirationsteoretiker. Ud fra det jeg har læst, ser jeg ikke noget, der er konspirationsteori, men de går på et meget fint knivsæg.”

Vi kontaktede Jakob for at høre mere om det med konspiration og den fine knivsæg og opdagede så, at Jakob er aktuel med en ny bog: “The Medieval Internet: Power, politics and participation in the digital age.”

Frygt og social udskamning

Vi har inviteret Jakob i studiet for at høre om bogen og få en snak om, hvordan man både historisk har brugt og i dag bruger frygt og social udskamning til at opnå politiske mål. Et primitivt fænomen der overraskende nok er blevet fremherskende i 2020.

Hekseforfølgelser, offentlige gabestokke og feudalherrer burde ellers høre middelalderen til. Men historien har gentaget sig med Internettets komme, mener docent og forsker i sociale medier Jakob Linaa Jensen:

“…Internettet, som måske er det ultimative symbol på modernitet og frigørelse, er på mange måder blevet det modsatte.”

“…De sociale medier bruges undertiden som en virtuel gabestok, en digital udgave af den skamstøtte, hvor middelalderens forbrydere blev udstillet til spot og spe på byens torv.”

De digitale feudalherrer behøver ikke pisk og træhest som i middelalderen. De kommer i stedet ridende klædt i løfter om indhold, oplevelser og bekvemmelighed. På samme måde sammenlignes den kolonisering, som er sket af det engang frie Internet med feudalsamfundets jord, som blev privatiseret og ejet af få, magtfulde aktører.

Det demokratiske problem

Nogle få teknologifirmaer kontrollerer store dele af de globale informationsstrømme og baserer deres forretningsmodeller på enorme mængder data om borgernes adfærd og privatliv. De fem store” platforme, Google, Amazon, Apple, Microsoft og Facebook søger alle at monopolisere information, indhold og i sidste ende forbrugernes opmærksomhed, hvilket udgør et demokratisk problem.

Medieplatformen Free Observer er ikke nødvendigvis enig i de holdninger, der udtrykkes i interviews og artikler, men vi vil til enhver tid forsvare din ret til at ytre dig.

1 kommentar til “Internettet tager os tilbage til Middelalderen”

  1. Jeg har klilkket Upvote, fordi jeg synes, han siger nogle interessante ting, og på et vist plan er jeg enig med ham. Jeg savner dog helikopter-blikket, som han ganske vist indimellem nærmer sig, men hurtigt/forsigtigt tager afstand fra igen. Derfor er jeg også lidt skuffet; men det er almindeligt at være nu om dage, når “eksperter” udtaler sig. Mange tør ikke eller kan ikke se det store billede. Jeg siger ikke, at jeg kan se det hele, men jeg kan i hvert fald se noget af det, der går dybere end selve Corona-krisen – nemlig (noget af) BAGGRUNDEN for den.

Skriv en kommentar

SENESTE NYHEDER

WikiFreedom: Sundhedsvidenskabelige og juridiske facts

Titusinder af læger, forskere og forretningsfolk står frem med en helt anden videnskab om covid-19,…

Podcast: The current political situation in America

Ny podcast inden for emnet Amerikansk Politik. Vi går dybt i både den nuværende situation og…

Del 2: Grundlovstale d. 5 juni 2020, Martin Juncher, Cand. Scient. Pol, AAU.

  Se mere her: https://freeobserver.org/tv-indslag/ https://www.wikifreedom.org/ Del dette indhold: Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email More

Grundlovstale d. 5. juni 2020 på Rådhuspladsen, Martin Juncher, Cand. Scient. Pol. AAU.

Grundlovstale: Kære frihedskæmpere Martin Juncher holdt denne tale Grundlovsdag, 5. juni 2020, på Rådhuspladsen i…

Scroll til toppen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap